ΜΑΡΚΟΣ _ΜΑΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ
Το έδαφος της Μυκόνου είναι επί το πλείστον πετρώδες και ελάχιστα ομαλό. Υφίστανται μόνο δύο βουνά, αμφότερα δίκορφα μετρίου ύψους: ο Ανωμερίτης (ανατολικά) και ο Βορνιώτης (βόρεια). Και των δύο η υψηλότερη κορυφή τους λέγεται «Προφήτης Ηλίας». Η Μύκονος στερείται δασών και παρουσιάζει λίγη φυτεία με αντίστοιχη περιορισμένη καλλιέργεια κυρίως σε σιτάρι, σταφύλια και σύκα.
Η Παραπορτιανή είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εκκλησίες στην Ελλάδα. Συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών στυλ σε ένα ενιαίο κτίριο. Άρχίσε να χτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα και είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από πέντε εκκλησίες που συνδέονται μεταξύ τους
Αυτή η υπέροχη εκκλησία με το ψηλό καμπαναριό, βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Μυκόνου. Είναι ένα μοναστήρι που λειτουργεί και ως σπίτι σε ένα μουσείο θρησκευτικών αντικείμενων. Η εκκλησία και το μοναστήρι ξαναχτίστηκαν το 1767 και περιλαμβάνουν ένα μαρμάρινο συντριβάνι στην αυλή.
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μία από τις σπάνιες πράσινες περιοχές του νησιού κατά μήκος ενός λόφου, έξω από τα Άνω Μερά. Είναι γνωστό για την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα.