Άλντο Πατούσης, Γιάννης Γεωργίου © 2017


Ιστορία και Παράδοση

Καθ' όλη την διάρκεια της ελληνικής ιστορίας το νησί του Αργοσαρωνικού πρωταγωνιστούσε σε διαφορετικούς περιόδους της ιστορίας. Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αίγινα κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα επί ευρωπαϊκού εδάφους.


Ο Ναός της Αφαίας

Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού, και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, χρονολογείται από τον «χρυσό» 5ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στην καρδιά του ειδυλλιακού πευκοδάσους και αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη, ακόμα και αν η αρχαιολογία δεν είναι το ατού σας. Το τοπίο και η θέα από εδώ πάνω είναι απλά μαγεία. Λειτουργεί καθημερινά, 9.30-16.30 και το εισιτήριο κοστίζει 4€.




Η μυθολογική παράδοση θέλει την Αίγινα να έχει πάρει το όνομα της από τη νύμφη Αίγινα. Η Αίγινα ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης. Την άρπαξε ο Δίας όπως τόσες και τόσες θνητές που του άρεσαν και την έφερε στο νησί που τότε ονόμαζονταν σύμφωνα με διάφορες πηγές (Ηρόδοτος, Πίνδαρος, Στράβωνας), Οινώνη, Οινώνα ή Οινοπία. Ο Δίας έκανε με την Αίγινα ένα γιο τον Αιακό, που από την εκδικητική μανία της Ήρας βρέθηκε μόνος του στο νησί και γιαυτό παρακάλεσε τον πατέρα του να μεταμορφώσει τα μυρμήγκια σε ανθρώπους. Έτσι απόκτησε η Αίγινα τους πρώτους της κατοίκους, τους Μυρμιδόνες.